We krijgen vaak de vraag hoe je de LP plaat weer schoonmaakt. Wanneer die op de platenspeler heeft gelegen, of tijdelijke dienst heeft gedraaid in jouw woonkamer in de LP lijst. Er zijn een tal manieren om je vinylplaat weer als nieuw te maken. Wij lopen je door de mogelijkheden.

Vinyl borstel

Met de antistatische vinyl borstel verwijder je eenvoudig stof en andere viezigheid van de LP plaat. Plaats de borstel voorzichtig op de vinylplaat en draai de borstel rond. Zorg dat je met de groeven van de vinylplaat meebeweegt om alle stof van de vinylplaat te halen.

Ook voordat je de vinylplaat grondig gaat reinigen: eerst even met de vinyl borstel er overheen. Door de vinyl borstel eerst te gebruiken voorkom je het risico dat viezigheid de plaat kan beschadigen wanneer je het gaat reinigen. Krijg je spontaan zin om jouw LP’s schoon te maken? Klik dan hier voor een veilige borstel.

Microvezeldoekje

Een andere simpele manier is het gebruik van een microvezeldoekje. Deze doekjes zijn uitstekend te gebruiken om de vinylplaat stofvrij te maken.

Wrijf de doek zachtjes over de vinylplaat. Beweeg met de groeven van de vinylplaat mee om de LP plaat niet te beschadigen. Gebruik de doek alléén voor het schoonmaken van de LP. Gebruik een nieuw microvezeldoekje wanneer het niet meer zacht aanvoelt of oud is. Een microvezeldoekje is overal aan te schaffen en kost geen drol. 

Grondige reiniging

Het is ook mogelijk om de vinylplaat grondig schoon te maken door de LP lichtelijk vochtig te maken met afwasmiddel. Hiervoor heb je de volgende elementen nodig:

  • Een kom
  • Gedestilleerd water 
  • Afwasmiddel
  • Microvezeldoekje
  • Schone ondergrond

Stap 1. Maak je eigen schoonmaaksop door het gedestilleerd wate in de kom te doen. Daarbij drup je een paar druppels afwasmiddel. Flink roeren.

Stap 2. Leg de vinylplaat op een schone ondergrond en drup het water op de vinylplaat. Zorg dat het vocht goed verdeeld is over de LP plaat. Pak vervolgens de microvezeldoek en maak ronde bewegingen op de vinylplaat. Veeg tegen de klok in en zorg dat je met de groeven meebeweegt. 

Stap 3. Nu is je vinylplaat weer spik en span! Maak de vinylplaat droog door het overige deel van de microvezeldoek de LP plaat af te nemen. Je LP is weer als nieuw!

Wil je meer lezen over het reinigen van LP’s? Check dan deze pro’s. 

Wie zijn wij?

Wij van VinylCrafts zijn gespecialiseerd in het ophangen van LP platen. Wij creëren producten om iets unieks aan de muur te hangen bij jou thuis. Zelf krijgen wij extreem veel leuke berichten dat klanten hun interieur hebben gepimpt met onze producten. Daar kunnen wij alleen maar van genieten. 

Ben je nou nieuwsgierig geworden naar wat wij doen? Zie hieronder een aantal producten van ons!