Color vinyl

Color vinyl

Een gekleurde vinylplaat, ofwel een color vinyl, is en blijft een interessante tak van sport binnen de vinylplaten industrie. Sommige vinylplaat verzamelaars zweren erbij. Anderen moeten er niets van hebben. Wij van VinylCrafts? Dat lees je hieronder.

Historie en introductie coloured vinyl

Waar komen die gekleurde platen toch vandaan en wie is ermee begonnen? Gekleurde vinylplaten zijn eigenlijk helemaal niet zo nieuw als je zou denken. De eerste coloured LPs werden al vroeg in de twintigste eeuw geproduceerd aan de andere kant van de Atlantische oceaan.

Een kanttekening hierbij is: coloured vinyl moet je lezen als alles dat niet een zwarte vinylplaat is. Denk aan een bruine/ rode kleur. Ook blauwe vinylplaten werden al snel geproduceerd. Het doel van deze platen? Eigenlijk hetzelfde als de gekleurde platen van vandaag: meer opvallen dan de zwarte LP’s. Vanuit commercieel oogpunt dus. Hoewel producenten destijds claimden dat de coloured vinyl platen langer zouden meegaan of beter geluid zouden produceren. Opvallen en verkoop is waar het om gaat, zowel nu als vroeger.

Wil je alles weten van de coloured vinylplaten door de geschiedenis heen? Check dan deze blog.

Coloured vinyl in hier en nu

Tegenwoordig heb je coloured vinyls in alle mogelijke kleuren. Denk aan één kleur, of een dubbel LP album waarbij elke vinylplaat zijn eigen aparte kleur heeft. Meerdere kleuren op één vinylplaat? Geen probleem! Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt geperst. Heb je nou al een coloured vinyl in je bezit? Hang de LP aan de muur! In onze LP lijst - Zwart (albums) en jouw coloured vinyl is het een feestje aan de muur. Heb je een single splatter vinyl? Dan is de 7 inch LP Lijst – Zwart te geschikte kandidaat.

Kleven er ook nadelen aan de gekleurde LP’s? Sommige bronnen claimen dat een gekleurde vinylplaat zorgt voor afname van de geluidskwaliteit. Dit was vroeger inderdaad het geval, maar tegenwoordig kan je gerust een coloured vinyl kopen zonder dat de kwaliteit van het geluid naar beneden gaat. Eén kanttekening: glow in the dark vinylplaten, doorzichtige LP’s en picture disks zijn nog wel vatbaar voor een lagere kwaliteit, maar dit is lang niet altijd het geval. Sowieso moet je een getraind oor hebben wil je het verschil horen.

Laat zien wat je luistert 2.0

Los van het kwaliteitskeurmerk van vinylplaten zijn er parels van mooie gekleurde vinylplaten in omloop. Wij van VinylCrafts zijn er gek op. De muziek wordt er in de kern niet anders van en de vinylplaat is ook nog eens in stijl met de LP hoes of het algemene plaatje dat de artiest uitstraalt.

Uitstraling is het woord wanneer je niet alleen de muziek, maar het totaalplaatje van de vinylplaat wilt upgraden. De coloured vinylplaten worden nog mooier in onze zwarte LP lijst. Het maakt niet uit of het gaat om een album of een single: coloured vinyl & zwarte LP lijsten zijn een match. 

Wil jij ook een vette coloured vinylplaat toevoegen aan je collectie? Puur voor de muziek om ermee te showen maakt niet uit, wat jij wilt! Coloured vinylplaten zijn bij verschillende platenwinkels te krijgen.

Splatter vinyl & picture disk

In onze volgende blog gaan we verder met de gespikkelde vinylplaten. Nog een stapje verder dus! Ook behandelen we de picture disk, een plaatje voor het oog. Maar ook voor het oor? Tot de volgende!