We krijgen vaak de vraag wat de afmetingen zijn van LP hoezen. Een goede vraag! De maat van een LP cover is handige informatie om te hebben als jij je LP wilt inlijsten. De maten van de album LP en de single LP verschillen. De LP’s van albums zijn groter, ook wel de 12″ (inch) albums genoemd. “12 inch” staat voor de lengte in diagonaal van de LP. De vinylplaat van de single is 7″ (inch). Gelukkig voor jou hebben we voor zowel albums als singles een geschikte LP lijst.

Afmeting LP hoes 12 inch en LP albums

De maten van de LP’s zijn 12 inch, ofwel diagonaal 315 millimeter. Om de LP plaat komt met een papieren LP binnenhoes. De binnenhoezen beschermen de vinylplaten tegen beschadigingen en vuil. De afmetingen van een LP binnenhoes voor albums zijn 305 millimeter (lengte) bij 305 millimeter (breed). Ben jij je binnenhoes kwijt? Geen zorgen! Op de site van onze partner Dear Vinyl zijn ze voor een kleine prijs te koop.

Aan de buitenkant zit de kartonnen LP cover. Hier staat vaak de informatie over de artiest, het album, releasedatum, platenlabel en persnummer. De afmetingen van de LP hoes zijn 315 millimeter (lengte) bij 315 millimeter (breed). De LP covers hebben steeds vaker aansprekende afbeeldingen en foto’s die bij het album of artiest horen. VinylCrafts staat in het teken van de vinyl cover en de uitstraling. Onze LP lijsten voor albums zijn ontworpen voor de maten van de vinylplaten en de buitenhoezen. We hebben iets meer ruimte gelaten tussen de inkepingen, zodat ook de dikkere platen en dubbel LP’s comfortabel in de LP lijst zitten. Dit voorkomt schade door duw- en trekwerk. De LP binnenhoes kan je in het cover laten zitten door ons LP ophangsysteem, zodat je deze niet kwijt raakt en je het album weer veilig en compleet kan opbergen.

Afmeting LP hoes 7 inch en LP singles

De maten van de LP’s zijn 7 inch, met andere woorden 177 millimeter. Om de single zit niet altijd een beschermende binnenhoes. Je kan beschermende binnenhoezen voor singles voor een zacht prijsje kopen op Dear Vinyl. De LP binnenhoezen van singles zijn meestal 180 millimeter (lengte) en 180 millimeter (breed). De meeste singles zitten in de buitenhoes zonder binnenhoes. De buitenhoes kan zowel van karton als van papier zijn. De afmetingen van de LP hoes voor singles zijn 185 millimeter (lengte) bij 185 millimeter (breed). De single LP lijst (7 inch) is, net als de grote broer, ingericht voor de buitenhoes van de LP single. Ook bij het LP ophangsysteem voor singles houden we iets ruimte, zodat jij gerust je licht afwijkende LP aan de muur kan ophangen.

Single LP met uitgedrukte binnenkant

Veel singles hebben een groter rondje aan de binnenkant. Dit is niet erg, jouw single vinylplaat is niet kapot! De binnenkant werd vroeger uitgedrukt zodat deze in de jukebox kon worden geplaatst. Wanneer jij jouw single LP wilt draaien op een LP speler, moet je terug naar het ‘originele’ oude rondje. Hiervoor worden speciale 7″ singles sterretjes verkocht. Sterretjes vullen het grotere gat op en hebben het originele rondje in het midden. Ze zijn eenvoudig in en uit een single te klikken. Wij sturen standaard een single sterretje mee bij onze bestellingen van single LP lijsten. VinylCrafts vind dat juist de oude, gebruikte singles aan de muur mogen op hun oude dag

Wie zijn wij?

Wij van VinylCrafts zijn gespecialiseerd in het ophangen van LP platen. Wij creëren producten om iets unieks aan de muur te hangen bij jou thuis. Zelf krijgen wij extreem veel leuke berichten dat klanten hun interieur hebben gepimpt met onze producten. Daar kunnen wij alleen maar van genieten. 

Ben je nou nieuwschierig geworden naar wat wij doen? Zie hieronder een aantal producten van ons!